CENTRUL RESURSELOR INFORMAȚIONALE DE STAT
REGISTRU

Despre întreprindere

Pagina principală>Despre întreprindere> Centrul de presa>
20.02.2013

MTIC a transmis sistemul eGate Poliţiei de Frontieră

Decizia de transmitere a sistemului „ eGate” în gestiunea Poliţiei de Frontieră a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniştri. Proiectul a fost prezentat în şedinţă de Guvern de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, care a informat că „eGate” a fost lansat de MTIC în comun cu Poliţia de Frontieră şi Aeroportul Internaţional Chişinău pe 10 aprilie 2012 în scopul modernizării procesului de verificare a paşapoartelor la frontieră şi ajustării sistemelor naţionale în domeniu la exigenţele internaţionale. Acţiunea este parte a eforturilor depuse de ţara noastră în vederea liberalizării regimului de vize cu ţările Uniunii Europene, a menţionat Pavel Filip.

Echipamentul specializat reprezintă o soluţie tehnologică de verificare în regim automatizat a paşapoartelor cu date biometrice ale cetăţenilor Republicii Moldova, fără implicarea directă a angajaţilor Poliţiei de Frontieră, fapt ce simplifică procedura de verificare a paşaportului prin reducerea timpului aflării în zona controlului de frontieră.

Deţinătorul paşaportului biometric prezentă documentul şi scanează identificatorii biometrici, datele cărora sunt stocate în cipul din paşaport. Timpul trecerii controlului prin intermediul sistemului „eGate” constituie 15 secunde.

Iniţial, numărul utilizatorilor sistemului a fost nesemnificativ cu sporirea ulterioară a interesului din partea cetăţenilor şi a fluxului de pasageri, care au utilizat sistemul dat. În prezent, numărul persoanelor care se folosesc de posibilităţile oferite de „eGate” este de aproximativ 20 de persoane pe zi (numărul maxim este de 50 de persoane).

MTIC a testat sistemul şi acum a transmis echipamentul, conform destinaţiei acestuia, în gestiunea Departamentul Poliţiei de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne, în funcţiile căruia intră controlul de paşapoarte. De serviciile sistemului „eGate" pot beneficia toţi cetăţenii Republicii Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, la sosirea în ţară.

Web-design by DPSN
Powered by AIM2
Search powered bylogo google
Copyright 2000-2015 ÎS CRIS REGISTRU